La innovació i la cerca de nous mercats per als nostres clients van en el nostre ADN digital. Avui parlem de Blockchain.

És una de les paraules de moda en un món que es digitalitza a una velocitat vertiginosa, i no obstant açò, es tracta d’un concepte complex que us volem explicar de forma senzilla per a obrir-vos la porta a l’ampli univers d’aplicacions que aquesta tecnologia permet.

Què és la tecnologia blockchain

La tecnologia blockchain és la base de Bitcoin, la primera criptomoneda que va sorgir en 2009 i que ha marcat el desenvolupament de la resta de monedes digitals que han anat sorgint fins avui.

El seu significat literal en espanyol és cadena de blocs i aquest nom tan visual descriu una tecnologia que descentralitza la gestió i l’emmagatzematge de la informació.

Aquest concepte va sorgir en 1991 però no va ser fins a 2009, quan l’anònim creador de Bitcoin – sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto – va decidir utilitzar aquesta tecnologia per a garantir la seguretat en les transaccions de Bitcoins entre diferents persones.

Blockchain és, en definitiva, una base de dades distribuïda i segura ja que la informació està xifrada i que pot aplicar-se a tot tipus de transaccions d’informació.

Per què blockchain és un mètode tan segur per a emmagatzemar informació

Les cadenes de blocs tenen dues característiques que les converteixen en un dels mètodes més segurs per a emmagatzemar dades i que pot modificar per complet la funció d’intermediaris.

 • La cadena de blocs és immutable

Cada bloc de blockchain conté tres elements:

   • Dades: la informació de la transacció, acció o operació que es vol emmagatzemar.
   • El hash: és un codi d’identificació que funciona com una empremta dactilar. Cada hash és únic i està associat a un sol bloc.
   • El hash del bloc anterior de la cadena: açò garanteix la inmutabilitat de la cadena de blocs, ja que si modifiques un bloc, modifiques també el seu hash.

La inmutabilitat la garanteix aquesta espècie d’empremta dactilar, doncs si es modifica alguna cosa dins d’un bloc es modifica també el seu hash i per tant, el següent bloc de la cadena notificarà que la informació que emmagatzema del bloc anterior ja no és correcta.

Per si açò no fóra suficient, blockchain compta amb un altre mecanisme per a garantir la seguretat de la cadena de blocs. Modificar el hash d’un bloc suposa 10 minuts, però perquè el canvi siga efectiu has de modificar tota la cadena i dedicant aqueix temps en cada bloc seria impossible. Aquest mecanisme es coneix com proof of work.

 • La cadena de blocs és distribuïda, no centralitzada

El tercer element que garanteix la seguretat és la distribució de tota la informació entre els diferents usuaris de la xarxa, evitant així que la informació estiga centralitzada i eliminant de cada transacció o flux de dades a l’intermediari que fins ara en totes les indústries s’ha lucrat amb la informació d’altres usuaris.

Aquesta xarxa P2P (peer to peer o xarxa entre parells en castellà), a la qual qualsevol pot unir-se, verifica en cada node que tots els blocs són correctes i que no hi ha hagut modificacions.
Funciona com a verificador o notari de que la informació és correcta i no ha sigut alterada.

GUIA DE LA IDEA AL NEGOCI:10 CLAUS PER NO FALLAR

Tens una idea sobre alguna cosa que creus que podria funcionar? Aquesta guia t’interessa.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.

Com canviarà Blockchain el teu futur?

Com us explicàvem, blockchain és una nova tecnologia que va nàixer amb el Bitcoin però que pot generar canvis disruptius en pràcticament totes les indústries.

De fet, els grans grups empresarials analògics estan explorant noves oportunitats de negoci dins del marc de blockchain.

La tecnologia blockchain i els Smart contracts poden revolucionar la gestió dels historials mèdics dels pacients, el treball dels notaris o la recaptació d’impostos.

Es pot fins i tot garantir la seguretat i la transparència d’unes eleccions amb aquesta tecnologia o signar hipoteques amb bancs.

Aleshores… ho has pensat ja? Efectivament, blockchain obri tot un nou món d’oportunitats per explorar!

Si estàs pensant a emprendre, invertir o formar-te, aquesta pot ser una molt bona direcció cap a la qual encaminar-se.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BENVINGUTS
Som estalviadors i emprenedors com tu 🚀

SUBSCRIURE'M
La teua informació mai serà compartida
close-link

GUÍA DE LA IDEA AL NEGOCIO: 10 CLAVES PARA NO FALLAR

¿Tienes una idea sobre alguna cosa que crees que podría funcionar? Esta es la guía que te interesa.
DESCARGAR
Elaborado por el equipo de expertos de eCaixapopular.
close-link

GUIA DE LA IDEA AL NEGOCI:10 CLAUS PER NO FALLAR

Tens una idea sobre alguna cosa que creus que podria funcionar? Aquesta guia t’interessa.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

GUIA 5 DECISSIONS PER A CONVERTIR ELS TEUS ESTALVIS EN BENEFICIS

Eres estalviador? Els nostres experts et mostren com traure més rendibilitat dels teus diners.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

Tens dubtes?
?

En què consisteix el procés d’alta

Tot des del teu mòbil, fàcil i senzill

En qué consiste el proceso de alta

Todo desde tu móvil, fácil y sencillo