Una nova manera de consumir és possible.

Quasi sense adonar-nos, l’economia col·laborativa ha suposat una revolució per al sector serveis. El seu atractiu sempre ha sigut la idea d’intercanviar béns i serveis de forma directa entre les persones, oblidant els intermediaris.

Sense tendes físiques i a través de dispositius mòbils, els usuaris poden accedir a una gran quantitat de productes i serveis; llogar una casa com ofereix  Airbnb, vendre o intercanviar productes com Wallapop, així com compartir els teus viatges amb cotxe particular a través de Blablacar o Uber. 

No obstant açò, el seu auge també ha generat algunes contradiccions en els consumidors. Són tan ‘col·laboratives’ com diuen ser?

Què ocorre amb les plataformes d’economia col·laborativa?

Sense anar més lluny, les citades plataformes han creat negocis reeixits i milionaris. En el seu dret estan i cal aplaudir-ho. Sens dubte.

No obstant açò, moltes d’elles han basat el seu ràpid creixement en pràctiques de dudable ètica com aplicar una escassa regulació fiscal, i en alguns casos oferint unes condicions laborals als seus treballadors molt qüestionables.

Davant aquesta situació, alguns  emprenedors sociales han volgut anar un pas més enllà en l’ús de plataformes col·laboratives i han creat nous projectes, basant-se en aquest intercanvi directe entre persones, però d’una manera més ètica i sostenible.

Què les distingeix?

Cooperatives yètiques

Aquestes empreses funcionen sota una estructura cooperativa per a incidir de manera més directa en la vida de les persones que les integren. El seu valor diferencial és que la rendibilitat no és el seu principal objectiu.

Aquest sistema ha sigut encunyat com “platform cooperative”. La idea, nomenada així pel professor Trebor Scholz en 2014, es basa en l’ús d’una aplicació mòbil per a connectar a usuaris que vulguen obtenir un servei. 

Una alternativa que cerca ser més responsable i ètica que la resta de plataformes que han trobat un negoci reeixit en aquesta forma de col·laboració.

Vegem tres exemples que comencen a prendre abast: Fairbnb, Fairmondo i Cleta.

Fairbnb

Naix a Amsterdam l’any 2016 per a proporcionar lloguers d’habitatges. Et sona? No es tracta de Airbnb, sinó de Fairbnb.

Es diferencia que els beneficis del servei es destinen a projectes socials del mateix barri on es produeix el lloguer. Per a açò, col·laboren amb els ajuntaments i associacions per a regular com utilitzar aquells beneficis.

Requisits? Tenir un permís i demostrar que l’objectiu del propietari no siga traure rendibilitat.

Fairmondo

Aquesta cooperativa d’origen alemany uneix a particulars, xicotets i grans comerços. No solament pots comprar productes com en qualsevol tenda online, sinó que també inclou l’intercanvi de béns i les donacions.

A més, els usuaris són els amos de la pròpia companyia, per la qual cosa el respecte pels drets laborals dels treballadors i empreses proovedoras estan garantits.

Ara com ara, les seues xifres no són massa elevades, però les seues ambicions són convertir-se en una xarxa de cooperació a nivell global.

Cleta

Fa un any va nàixer Cleta, una cooperativa madrilenya de 3 socis que ofereix un servei de missatgeria sostenible. Solament usen la bicicleta com a mitjà de transport, per la qual cosa reparteixen les seues comandes cuidant el medi ambient.

Volen conscienciar que existeix una manera més responsable de treballar i aplicant principis de Saps què és l’economia circular?.

Suposen una competència per a les demandades plataformes?

Ara com ara, es tracta de cooperatives que estan començant el seu propi camí. Ni poden ni volen suposar una competència per a la resta de plataformes que tenen un ampli volum de negoci i cerquen la rendibilitat econòmica per sobre de tot.

El seu objectiu

Aquestes plataformes cooperatives es posicionen com una manera alternativa de consumir béns i serveis. Volen demostrar que es pot contribuir a aquesta filosofia de compartir d’una forma més ètica i responsable.

Què et semblen aquestes noves plataformes d’economia col·laborativa? Crees que seran capaços de fomentar un consum més responsable? Explica’ns-ho.

Et pot interessar:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BENVINGUTS
Som estalviadors i emprenedors com tu 🚀

SUBSCRIURE'M
La teua informació mai serà compartida
close-link

GUÍA DE LA IDEA AL NEGOCIO: 10 CLAVES PARA NO FALLAR

¿Tienes una idea sobre alguna cosa que crees que podría funcionar? Esta es la guía que te interesa.
DESCARGAR
Elaborado por el equipo de expertos de eCaixapopular.
close-link

GUIA DE LA IDEA AL NEGOCI:10 CLAUS PER NO FALLAR

Tens una idea sobre alguna cosa que creus que podria funcionar? Aquesta guia t’interessa.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

GUIA 5 DECISSIONS PER A CONVERTIR ELS TEUS ESTALVIS EN BENEFICIS

Eres estalviador? Els nostres experts et mostren com traure més rendibilitat dels teus diners.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

Tens dubtes?
?

En què consisteix el procés d’alta

Tot des del teu mòbil, fàcil i senzill

En qué consiste el proceso de alta

Todo desde tu móvil, fácil y sencillo