Has sentit alguna vegada parlar d’ella? Saps els qui l’apliquen i sobre la base de quins criteris? Hui aprenem en què consisteix la teoria de la responsabilitat decreixent


Si alguna cosa bé ens ha portat la crisi és l’augment de l’interès per part del públic general davant l’actualitat econòmica i conceptes financers que antany ens sonaven ‘a xinès’.

Per als que no estiguen familiaritzats amb l’entorn financer, un d’aquestos termes és sens dubte la teoria de la responsabilitat decreixent.

Què és la teoria de la responsabilitat decreixent?

És un concepte molt utilitzat en el sector de les assegurances, especialment en tot el relatiu a les assegurances de vida, en els quals es prenen dos valors principals: la responsabilitat i el patrimoni.

La teoria ve a explicar la interconnexió entre els nostres recursos i responsabilitats al llarg de la nostra vida per a mesurar les necessitats i el grau de protecció que hem de garantir-nos a cada moment.

A més de ser un recolze en la planificació financera a llarg termini, és una manera senzilla de comprendre les nostres necessitats i riscos a l’hora de contractar la nostra assegurança de vida, plans de pensions, etc.

Teoría de la responsabilidad decreciente

Quines variables la componen?

Com dèiem, la teoria es basa en aquestes dues variables:

Responsabilitat:

Aquesta part fa referència als compromisos o càrregues que tenim durant les diferents etapes de la nostra vida.

Posem que prenem com a exemple un rang d’entre 25 i 65 anys. És evident que en l’etapa inicial és en la qual necessitem estar millor coberts o protegits.

Se solen prendre com a responsabilitats bàsiques els deutes contrets, la formació d’una família o el pagament d’una hipoteca.

A mesura que nostra edat avança, aquestes càrregues es van reduint progressivament i el nostre grau de responsabilitat disminueix.

Patrimoni

Aquesta variable presa en compte la nostra capacitat o acumulació de recursos econòmics durant la nostra vida.

L’habitual és que en els primers anys la nostra capacitat siga baixa, pel que enfrontar-se a un gran desemborsament econòmic no és el més adequat.

Ací és on entra la necessitat de comptar amb una màxima protecció davant possibles riscos futurs.

No obstant açò, en la segona meitat de les nostres vides es pressuposa que haurem aconseguit acumular suficients diners com per a garantir-nos una protecció pròpia.

En eixe punt, les nostres responsabilitats haurien d’haver-se reduït (emancipació dels fills, pagament complet de les nostres lletres, crèdits, etc.)

Exemple pràctic:

Marta ha complit 26 anys i ha trobat una ocupació estable en el que comença a cobrar un salari acceptable mes a mes. El seu projecte és construir una vida amb la seua parella, comprar un pis en la ciutat i un vehicle pensant en la possibilitat futura de ser mare.

Marta decideix contractar una assegurança de vida, ara que és més econòmic atès que les probabilitats de morir són molt baixes. No obstant açò, a mesura que Marta complisca més anys i les seues responsabilitats augmenten, la quota del segur anirà creixent més i més.

Un dia Marta decidirà jubilar-se i començarà a ingressar una pensió mensual inferior a la seua nòmina habitual. Arribat aquest dia, Marta haurà d’haver acumulat pels seus propis mitjans els suficients diners com per a prescindir d’una protecció externa, la qual cada vegada és més difícil afrontar.

Conclusió

La teoria de la responsabilitat decreixent insisteix en la necessitat d’estalviar durant la nostra vida protegint en la mesura del possible nostres responsabilitats i en vistes a garantir una jubilació plàcida.

Per a acumular els diners mes a mes, les entitats i asseguradors ofereixen atractius productes amb beneficis fiscals tals com
plans d’estalvis, plans de pensions o dipòsits.

Potser t’interesse:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BENVINGUTS
Som estalviadors i emprenedors com tu 🚀

SUBSCRIURE'M
La teua informació mai serà compartida
close-link

GUÍA DE LA IDEA AL NEGOCIO: 10 CLAVES PARA NO FALLAR

¿Tienes una idea sobre alguna cosa que crees que podría funcionar? Esta es la guía que te interesa.
DESCARGAR
Elaborado por el equipo de expertos de eCaixapopular.
close-link

GUIA DE LA IDEA AL NEGOCI:10 CLAUS PER NO FALLAR

Tens una idea sobre alguna cosa que creus que podria funcionar? Aquesta guia t’interessa.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

GUIA 5 DECISSIONS PER A CONVERTIR ELS TEUS ESTALVIS EN BENEFICIS

Eres estalviador? Els nostres experts et mostren com traure més rendibilitat dels teus diners.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

Tens dubtes?
?

En què consisteix el procés d’alta

Tot des del teu mòbil, fàcil i senzill

En qué consiste el proceso de alta

Todo desde tu móvil, fácil y sencillo