Segur que tu també has sentit parlar durant aquests últims anys sobre la idea del consum intel·ligent…o no. Què és el consum intel·ligent? És la nova moda del gurú economista de torn? És un altre estudi científic dut a terme per la universitat d’Harvard, Boston, Yale, Oxford o Massachussets? És un invent d’un grup d’ecologistes soviètics en un laboratori clandestí? Res de tot açò. Ha arribat ja l’hora que ho expliquem com cal.


Definició del consum intel·ligent

Podríem rescatar aquell clàssic terme de ‘pensar abans de comprar’ i explicaríem quasi per complet la idea sobre la qual gira el consum intel·ligent. No obstant açò, requereix anar un poc més enllà.

Es considera que s’està duent a terme un consum intel·ligent quan els consumidors adoptem una actitud crítica, sostenible, conscient i solidària davant l’immens aparador de productes i estímuls comercials que tenim a nostre aconseguisca dia a dia.

Paral·lelament, el consum intel·ligent constitueix ja de per si mateix un moviment global promogut per nombroses personalitats i organismes oficials l’objectiu dels quals radica a desenvolupar una consciència ciutadana, amb la finalitat d’estalviar i preservar recursos energètics i financers.

Per què és necessari aplicar-ho?

Existeix una dada demoledora. En 1961, els humans consumíem anualment dos terços de la capacitat real de proveïment del planeta. Avui dia aqueixa xifra ha ascendit fins a necessitar l’equivalent a un planeta i mitjà per a proveir tota la seua demanda.

I el que és pitjor. La majoria dels recursos són consumits per menys d’una tercera part de la població. De continuar amb la tendència actual, en 2050 necessitaríem quasi tres planetes per a satisfer tot el consum mundial. Són dades de la Global Footprint Network.

Tant de bo depenguera únicament dels ciutadans del carrer la possibilitat de revertir aquesta situació. Però la veritat és que desenvolupant uns hàbits de consum intel·ligent podem col·laborar -com a mínim- a frenar aquest drama.

Aplicacions i característiques del consum intel·ligent

Bé, i què podem fer nosaltres per afavorir una tendència de consum més responsable i solidària amb el nostre planeta?

Coneix les teues necessitats

El consumidor intel·ligent és sabedor d’allò que necessita i del que pot prescindir. Al cap i a la fi sap com triar productes que li faciliten i ajuden a estalviar diners en tot moment.

No és tasca senzilla, però com més informats estiguem sobre els productes que triem i consumim, més notarem el canvi en la nostra butxaca intel·ligent.

Fuig de la massificació i les presses

Sempre que siga possible, és recomanable no comprar de manera massiva i desmesurada, ja que està demostrat que ens condueix a consumir d’una manera impulsiva i poc responsable.

A causa de certs ritmes i maneres de vida molt atrafegats, alguns no poden evitar semblar-se a aquell nord-americà mitjà del cinema de sobretaula, eixint d’una gran superfície amb més borses que el camió de la brossa. Segur que saps perfectament a qui ens referim =).

No obstant açò, és necessari cercar un espai de temps en la nostra vida per a planificar les nostres compres i adquirir allò que considerem més necessari i menys perible.

Les etiquetes estan per a alguna cosa

Que sí, de veres. Que el fabricant no les posa per amor a l’art. Fixar-nos en les etiquetes ens va a ajudar a identificar si estem consumint un producte de procedència local, si els additius o conservants emprats són respectuosos amb la naturalesa, si contenen elements perjudicials per a la nostra salut, etc.

Sostenibilitat és supervivència

Si eres dels quals pensa “aquesta és la meua vida, els que estan per vindre ja s’apanyaran…” et convidem amablement deixar de llegir (si és que has pogut arribar fins a ací). Si en canvi et preocupa el planeta que anem a deixar a les futures generacions, segur que hauràs entès que respectar i consumir de manera sostenible suposa una hipoteca menys per a tots.

Exemple pràctic de consum poc intel·ligent:

En alguns supermercats europeus s’obstinen a empaquetar un plàtan o una poma dins d’una caixa de plàstic. I nosaltres ens preguntem, quin sentit té posar un embolcall artificial quan el propi producte ja t’està proveint un d’orgànic i biodegradable?

En fi. No parlem de lleis o de modes. És el nostre patrimoni i ens convindria cuidar-ho tot el possible. A qui no li agrada trobar la casa tan neta com la va deixar? Doncs açò.

Evita triar l’especulació i l’acumulació

Apostar per empreses i companyies l’únic objectiu de les quals no siga generar un benefici econòmic sense importar les formes o els mitjans emprats no sol resultar massa saludable. La rendibilitat és imprescindible però no a costa de qualsevol cosa.

Models d’empresa com a cooperatives, economia col·laborativa, i companyies amb una aposta real per la responsabilitat social i sostenible contribueixen a construir una societat més compromesa amb el consum intel·ligent.

El consumidor intel·ligent ha de saber detectar aquestes bones pràctiques i models per a adaptar-les a la seua vida diària en la mesura del possible.

Conclusión

En definitiva, el consum intel·ligent és una nova forma de gestionar i utilitzar els nostres recursos de manera responsable i sobretot, coherent. Triar allò que a més de permetre’ns estalviar, siga al mateix temps beneficiós per a l’interès comú de la societat. Llarga vida al consum intel·ligent!

Tens algun dubte sobre el consum intel·ligent? Ho apliques en el teu dia a dia? No dubtes a comentar les teues impressions en els comentaris, més a baix

Compte Básic eCaixapopular

L’entrada perfecta per gestionar els teus estalvis com i quan vulgues sense comissions d’obertura ni de manteniment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BENVINGUTS
Som estalviadors i emprenedors com tu 🚀

SUBSCRIURE'M
La teua informació mai serà compartida
close-link

GUÍA DE LA IDEA AL NEGOCIO: 10 CLAVES PARA NO FALLAR

¿Tienes una idea sobre alguna cosa que crees que podría funcionar? Esta es la guía que te interesa.
DESCARGAR
Elaborado por el equipo de expertos de eCaixapopular.
close-link

GUIA DE LA IDEA AL NEGOCI:10 CLAUS PER NO FALLAR

Tens una idea sobre alguna cosa que creus que podria funcionar? Aquesta guia t’interessa.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

GUIA 5 DECISSIONS PER A CONVERTIR ELS TEUS ESTALVIS EN BENEFICIS

Eres estalviador? Els nostres experts et mostren com traure més rendibilitat dels teus diners.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

Tens dubtes?
?

En què consisteix el procés d’alta

Tot des del teu mòbil, fàcil i senzill

En qué consiste el proceso de alta

Todo desde tu móvil, fácil y sencillo