Existeix una forma d’obtenir beneficis econòmics al mateix temps que estalvie? Sí. Es diu dipòsit bancari. Si és el que busques, estàs en el lloc perfecte a l’hora perfecta. Avui parlem en eCaixapopular dels dipòsits i quins factors determinen la seua rendibilitat. Benvingut, queda’t amb nosaltres.


És una de les regles bàsiques de tot sistema financer des de temps remots. La lògica bancària més antiga -de caràcter sobretot prestador- ens diu allò de:

El banc em deixa una quantitat de diners i posteriorment jo ho retorne acompanyat d’uns interessos. Qui guanya? El banc. És un model de negoci com qualsevol un altre. No estem descobrint res extrany, veritat?

Fem ara l’exercici invers. Jo diposite els meus diners en una entitat bancària i quan vull recuperar-ho, est torna a mi en una forma i quantitat més elevada. Qui guanya? Jo. A priori, tot molt senzill.

I què guanya la banca amb aquesta operació? Fàcil. Liquiditat immediata per a participar en un altre tipus d’operacions o interessos econòmics.

Una vegada hem comprès per damunt aquest exercici simplista, analitzem des d’un punt de vista legal i financer en què consisteix un dipòsit bancari.

Què és un dipòsit?

Un dipòsit bancari és un producte per a tots aquells que pretenen obtenir benefici i rendibilitat, d’una quantitat de diners disponibles en un moment determinat.
El mecanisme és senzill.

Una persona o empresa diposita un muntant de diners a una entitat bancària durant un lapse de temps concret. Subjecte a unes condicions prèvies, aquesta quantitat de diners es veurà beneficiada per uns percentatges de rendibilitat, que faran créixer el seu valor.

Quins tipus de dipòsits existeixen?

Com sempre, els dipòsits varien segons l’entitat o el marc jurídic regulatori en el qual ens trobem. A grans trets, els experts financers solen distingir entre tres tipologies:

Comptes d’estalvi

Modalitat en la qual un client diposita una quantitat de diners en un compte bancari i l’entitat li proporciona una llibreta en la qual es registra un historial d’operacions.

El principal desavantatge és que el marge de maniobrabilitat per al consumidor, a l’hora de realitzar gestions quotidianes, és més reduït. No obstant açò, ofereix nivells de remuneració superiors als comptes corrents.

Comptes corrents:

Molt similar al punt anterior. En aquest cas, encara que no comptem amb una rendibilitat tan elevada, sí gaudim els avantatges de poder beneficiar-nos de més serveis (domiciliar una nòmina, gestió de rebuts, gestions online, retirada immediata sense condicions, etc.)

A termini fix:

És la modalitat de dipòsit més coneguda. En un dipòsit a termini fix, el client lliura una quantitat de diners a l’entitat durant un temps determinat, i subjecte a unes condicions prèvies. Els dipòsits a termini fix són els que més rendibilitat ofereixen.

Encara que els diners es podrà retirar sempre que es desitge, és fonamental complir les condicions pactades per a obtenir la rendibilitat prevista, i estalviar-se el que es coneixen com a ‘comissions de cancel·lació anticipada’.

Aprèn com deixar de pagar comissions amb la Guia eCaixapopular ‘Oblida les comissions’

Quina és la seua rendibilitat?

Com hem vist, la rendibilitat dependrà sempre de les condicions que establim conjuntament amb l’entitat. Normalment, la lògica sol funcionar així:

Com més temps estiga els diners dipositats, major rendibilitat obtindrem. Consulta ací el simulador de dipòsits del Banc d’Espanya.

No obstant açò, avui dia existeixen en el comprat modalitats de dipòsit molt flexibles i amb un alta rendibilitat des del primer moment.

Sense anar més lluny, eCaixapopular ofereix en el seu ‘Compte Dipòsit’ una rendibilitat del 0,30% amb un termini fix de 6 mesos, amb l’avantatge de poder contractar-ho online.

És segur? Puc perdre els meus diners?

Ja tenim clar que per a poder beneficiar-nos al màxim dels avantatges d’un dipòsit haurem de complir les nostres obligacions com a clients i no saltar-nos les condicions pactades.

Però, què succeeix si una entitat entra en estat de fallida? En aqueix cas haurem d’acudir al Fons de Garantia de Dipòsits, que garantirà els nostres estalvis fins a una determinada quantitat per dipositant.

En la UE, els fons de garanties solen cobrir els nostres estalvis fins a amb 100.000€ per client.

T’ha resultat útil aquesta informació? Deixa un comentari o contacta amb nosaltres i els nostres experts resoldran tots els teus dubtes com més prompte millor.

Vols aprendre com gestionar millor les teues finances?

Consulta la nostra secció d’Educació Financera i comença ja a estalviar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BENVINGUTS
Som estalviadors i emprenedors com tu 🚀

SUBSCRIURE'M
La teua informació mai serà compartida
close-link

GUÍA DE LA IDEA AL NEGOCIO: 10 CLAVES PARA NO FALLAR

¿Tienes una idea sobre alguna cosa que crees que podría funcionar? Esta es la guía que te interesa.
DESCARGAR
Elaborado por el equipo de expertos de eCaixapopular.
close-link

GUIA DE LA IDEA AL NEGOCI:10 CLAUS PER NO FALLAR

Tens una idea sobre alguna cosa que creus que podria funcionar? Aquesta guia t’interessa.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

GUIA 5 DECISSIONS PER A CONVERTIR ELS TEUS ESTALVIS EN BENEFICIS

Eres estalviador? Els nostres experts et mostren com traure més rendibilitat dels teus diners.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

Tens dubtes?
?

En què consisteix el procés d’alta

Tot des del teu mòbil, fàcil i senzill

En qué consiste el proceso de alta

Todo desde tu móvil, fácil y sencillo