La nostra secció d’educació financera de eCaixapopular es deté avui a analitzar un producte financer que segurament sona quasi diàriament en el nostre entorn, però que no tothom té tan clar en què consisteix.

Estem parlant dels fons d’inversió. En la televisió, la ràdio, la premsa escrita. A tot arreu, ens envaeix aquest concepte que molts associen únicament, de manera errònia, a grans fortunes o corporacions.

Qui pot participar d’un fons d’inversió? Quins són els avantatges? Com identificar el fons d’inversió més rendible?

En aquest article tractarem de disseccionar tot el referent a la naturalesa i la finalitat d’aquest producte.

Què és un fons d’inversió?

Un fons d’inversió és un producte d’estalvi, que consisteix en una inversió compartida per part d’un conjunt de participants: els inversors. Aquests ben poden ser de caràcter natural o jurídic.

En paral·lel a la borsa, en la qual la quantitat invertida es divideix en accions, en els fons d’inversió cada part adquirida per un inversor suposa una participació. La suma de totes aquestes participacions sumen el patrimoni i els actius totals del fons.

Una entitat gestora és la que s’encarrega de realitzar les accions convenients amb els diners dels inversors tractant de maximitzar la rendibilitat dels diners invertits a canvi d’una retribució percentual.

Avantatges d’un fons d’inversió

Compra i venda senzilla

Normalment, no es requereix de paperasses ni tràmits complicats per a fer-se amb la participació d’un fons d’inversió. Bastarà amb una visita a l’entitat bancària, una trucada telefònica o un clic en la pàgina web corresponent.

Així mateix, en el moment en què no estiguem interessats a seguir amb aquesta participació serà senzill vendre la nostra part. Els fons d’inversió són un producte amb una gran agilitat de moviment financer.

La gestió del fons es du a terme per professionals

És per exemple un gran avantatge enfront de les inversions en borsa. Mentre que en el mercat borsari vostè, a nivell particular, necessita saber interpretar els moviments i no deixar absolutament res en mans de l’atzar, els fons d’inversió requereixen de poca implicació per al xicotet inversor, que tindrà accés a mercats d’accés més limitat, sense l’obligada necessitat contínua de preocupar-se pel valor i la rendibilitat de la seua inversió.  

Accés assequible

Cada entitat o fons d’inversió té unes normes o condicions en les quals es fixa la quantitat inicial a aportar per a passar a formar part del mateix.

No obstant açò, per al xicotet inversor el risc sol ser molt menor, ja que en concentrar la seua inversió en un únic fons, i poder repartir els costos entre tots els partícips, és més probable que la seua aportació permeta realitzar un major nombre d’operacions, i per tant obtenir rendibilitat d’elles.

Regulació controlada

Els fons d’inversió estan regulats per una normativa interna, normalment redactada en el moment de la seua constitució inicial. A més, les entitats gestores han de sempre actuar dins del marc de la Llei i Reglament de les Institucions d’Inversió Col·lectiva.

D’altra banda, existeix un organisme que s’encarrega de controlar i supervisar les accions de les gestores amb la finalitat de protegir a l’inversor de les males pràctiques d’aquestes. Aquest organisme és la CNMV (Comissió nacional del mercat de valors).

Qui pot participar en un fons d’inversió?

Com vèiem més amunt, qualsevol persona o entitat física o jurídica pot formar part d’un fons d’inversió. Les barreres d’entrada dependran de la normativa de cada fons o entitat, però avui dia existeixen tot tipus de facilitats perquè qualsevol persona puga accedir.

La diversificació actual de fons permet a l’inversor poder triar molt bé quina tipologia de fons i en quins sectors pretén invertir els seus diners. D’aquesta manera, les possibilitats d’obtenir rendibilitat dels teus diners es veuen multiplicades.

Eres partícip d’un fons d’inversió? Necessites saber més informació? No dubtes a deixar el teu comentari i els nostres experts et respondran amb molt de gust.

Vols aprendre a gestionar millor les teues finances?

Consulta la nostra secció de Educació Financera i comença ja a estalviar. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BENVINGUTS
Som estalviadors i emprenedors com tu 🚀

SUBSCRIURE'M
La teua informació mai serà compartida
close-link

GUÍA DE LA IDEA AL NEGOCIO: 10 CLAVES PARA NO FALLAR

¿Tienes una idea sobre alguna cosa que crees que podría funcionar? Esta es la guía que te interesa.
DESCARGAR
Elaborado por el equipo de expertos de eCaixapopular.
close-link

GUIA DE LA IDEA AL NEGOCI:10 CLAUS PER NO FALLAR

Tens una idea sobre alguna cosa que creus que podria funcionar? Aquesta guia t’interessa.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

GUIA 5 DECISSIONS PER A CONVERTIR ELS TEUS ESTALVIS EN BENEFICIS

Eres estalviador? Els nostres experts et mostren com traure més rendibilitat dels teus diners.
DESCARREGAR
Elaborat per l'equip d'experts de eCaixapopular.
close-link

Tens dubtes?
?

En què consisteix el procés d’alta

Tot des del teu mòbil, fàcil i senzill

En qué consiste el proceso de alta

Todo desde tu móvil, fácil y sencillo